top of page

 

 

 

 

 

g r e n s e r  for  n æ r h e t

– Barna vet ikke enda hvem de er, hvem de kommer til å bli, eller hvem de kunne ha blitt. Jeg ser på dem. På hendene deres. De vakre hendene som jeg elsker; brune utenpå og lyse inni. Fargen deres som ikke definerer dem for meg, men som jeg vet vil være med på å forme dem som mennesker. 

Charlotte Tjomsland visualiserer historier knyttet til barndom, identitet, etnisitet og familie i sine fotografier. Med to fosterbarn som på ulike tidspunkt kom inn i livet hennes som spebarn, har øyeblikk fått en ny mening. Hvordan skapes et jeg, en identitet, en barndom, og en familie? Hva betyr øyeblikk av gjenkjennelighet, øyeblikk av å høre sammen, øyeblikk av berøring, øyeblikk av fremmedgjøring, øyeblikk av å kjenne andres blikk?

Forestill deg at du gjennom dagen får små påminnelser om at du skiller deg ut, at du er annerledes. Noen ganger kan det være vanskelig å få spørsmål hvor den som stiller dem har bestemt seg for svaret på forhånd. Som «Hvor er du fra?», hvis spørsmålet er basert på en antagelse om at du er fra et annet land. Et plaster i en annen hudfarge enn din egen. Tiden former hva vi ser, og hvordan vi ser. Det former også hvordan man gjennom andres blikk ser på seg selv.

Med en undertone av hvordan vi betrakter hverandre, og hvordan vi omgir oss med det som for mange er det trygge og gjenkjennelige, visualiserer Tjomsland hvordan man kan kjenne seg fremmed i det nære og hvordan grenser for nærhet kan oppstå i møte med det ugjenkjennelige

OM

Charlotte Tjomsland (1983) bor og jobber i Oslo. Hun er utdannet med mastergrad fra OsloMet som kunstfaglig lektor. Hun har tidligere jobbet som gallerist, kunstfaglig rådgiver- og kurator hvor hun har stått i kulissene til andres kunstutstillinger. Selv har hun gjerne en etnografisk tilnærming i sine narrativer som preger det visuelle formspråket. Hun har nylig stilt ut på Fotografiens Hus i Oslo og Preus museum i Horten, og stiller nå ut i sitt hjemdistrikt.

https://www.charlottetjomsland.no/

20220425_163757.jpg
charlotte-v3 kopi.jpg
A 2.jpg
bottom of page