top of page

KÅL panel og Førpremiere på utstilling  torsdag 10 august:

www.kalfestivalen.no

Åpning søndag 13 august klokken 14:00

    

Øivind Brune (1942 – 2015) maler og grafiker. Født og oppvokst i Kristiansand og med utdanning fra Statens Kunstakademi, Oslo 1962 – 69. 

Etter hvert ble Kolbotn utenfor Oslo hans base og Øivind var en aktiv utstiller i Norge og i utlandet i over 40 år. Hans verk finnes i Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og en rekke andre museer i Norge. Han har hatt et tyvetalls separatutstillinger i Sør-Norge og vært representert på internasjonale kunstutstillinger i Japan, Polen, Ungarn, Brasil og i de nordiske land.

Øivind Brune var maler og grafiker, men han var også en mann med et stort samfunnsengasjement og var ikke redd for å ytre seg offentlig. Disse ytringene fant naturligvis ofte sin form i et visuelt språk. 

 

I samarbeid med hans datter Sofie Brune gleder vi oss til å stille ut Øivind Brune på  Galleri T I D i Mandal. 

Øivind Brune var tilknyttet GRAS- gruppa under dens levetid og deltok på flere gruppeutstillinger i deres regi. Vår påstand er at GRAS i sin samtid var en gruppe med et sterkt politisk engasjement som brukte den visuelle kunsten som sitt verktøy for sin aktivisme.  

I ettertid er GRAS tatt inn i varmen i det mer etablerte og institusjonaliserende delen av kunstfeltet. 

Dagens gatekunstnere viser ofte et politisk eller menneskelig engasjement for de antatt svakeste, minoritetene, miljøet, klimakrise, kjærlighet, krig, fred og politikk. Samtidig som de tar i bruk vårt byrom for å synliggjøre og ytre sine standpunkt er teknikkene de bruker en del av arven fra GRAS. 

 

Helst skulle nok Ebbagrøn spille Staten og Kapitalen på repeat sammen med Turboneger, samtidig som Kjartan Slettemark ble kastet ut av sin egen utstilling for å stille som puddel, mens Øivind Brune var indianer og ikke ville være med på bingo og allsang på eldresenteret på Kolbotn. 

Utstillingen tar høyde for at tidene forandrer seg og vil samtidig med Øivind Brunes arbeider inneholde arbeider av PappasPerlor, Dot Dot Dot, og Marco. Disse tre har som en del av festivalen KÅL også arbeider ute i byen både i Mandal og i Kristiansand.

I tillegg har vi plukket ut enkelte arbeider fra Nar Jensen, Amale Larsen og Andreas Lian, som alle er hardtarbeidende kunstnere med base i Kristiansand, og bidrar ytterligere til at utstillingen stiller flere spørsmål enn den gir bastante og sikre svar. 

Billetter til KÅL panel torsdag 10.august:

https://tikkio.com/tickets/40425-kal-panel

at utstillingen stiller flere spørsmål enn den gir bastante og sikre svar. 

bottom of page